Nu har myntan börjat komma upp i odlingslådorna. Tror det är pepparmyntan som är på bilden. Ska se om några av de andra sorterna är vid liv annars blir det till att fylla på.

 

Mynta vill man inte vara utan, jag torkar den i min torkapparat och använder till te hela vintern. Det blir både närodlat och ekologiskt gott.


 

 

Så odla mynta om du har lite plats över.

Myntor odlas för användning som krydda och används i till exempel godis, likör, glass och tandkräm men även till lammkött. En lättodlad kryddväxt med mild smak, vanlig i det engelska köket.

För utvinning av eterisk olja används pepparmynta och grönmynta. Mynta ingår också som smaksättning i drinken Mojito. Källa: Wikipedia

Hur har myntan använts?

Redan under antiken var myntan uppskattad som läke- och kryddväxt. Kineserna använde den som lugnande medan Hippokrates betraktade den som förhöjande av kärlekslivet. 
Pepparmyntan är uppiggande och stimulerar cirkulation och ämnesomsättning. Användes förr i hostmediciner och ingår i flera huskurer mot förkylning och feber. Innehåller stora mängde mentol som är inflammationshämmande och antispetiskt. Annat som pepparmyntan använts till är att lugna magen och minska gaser i tarmarna. Som kramplösande och mot illamående. Och även mot trötthet och lättare huvudvärk. Sägs även vara svagt smärtstillande lokalt om man baddar ett insektsbett.

Källa: internet pepparmynta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here