Hur gör jag metallsmycken?

1951

Just nu håller jag på och gör ”nametags” eller namnbrickor.

Man kan köpa färdiga brickor att stämpla på, men eftersom jag tycker om att det är unikt och inte fabrikstillverkat så klipper jag ut ur metallplåt.

Allt började med att jag ville ha smycken som inte andra hade. Jag ville även kunna ha smycken som såg ”tunga ut” utan att vara det då trycket gör att jag får huvudvärk.

Därför gör jag många smycken i lättmetall. Vänner och bekanta började fråga om det jag gjorde och då gav jag bort smycken. Men eftersom det tar lång tid att göra och fler och fler frågade efter dom så bestämde jag mig för att döpa mina smycken till Magdalena of Sweden och nu tar jag beställningar och säljer enstaka smycken.

Så hur gör jag metallsmycken. Så här gör jag en del av dem.

Det börjar med en skiva metall och flera olika metallsaxar.

Jag ritar ut mönstret eller mäter hur långt det ska vara för att få plats med bokstäver

När jag klippt ut metallbiten så är det dags att fila kanterna och göra göra biten fin och len. Till det har jag massa olika filar och filar för hand

När man stämplar är det viktigt att mäta ut hur bokstäverna hamnar så att man inte får slut på plats.

När jag stämplar så vill jag att det ska synas att det är handgjort, så visst är det noga med att bokstäverna hamnar bra. Men jag tycker om att det inte är millimeterprecision.

Stämplar gör man med bokstavsstansar som går att beställa från flera olika ställen. Det är lite svårt i början att hålla stansen rakt, få rätt tryck på slaget och ibland blir det fel och då är det bara att göra om.

Och givetvis behöver du olika städ att stämpla på här är två av mina

När du stämplat klart kommer finliret. Mera justeringar, mera fila och borra hål eller använda ett verktyg för håltagning.

Och så här kan det bli. Vissa smycken graverar jag också på fri hand – bara för att det är roligt


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here