Choklad är något av det bästa som finns.

Eller hur?

Favoriter

Bara stoppa hela munnen full med choklad av god sort

Chokladbiskvi

Varm choklad med vispgrädde

Egentligen är nog allt med Choklad gott

 

Så när jag var ute på shoppingtur och chokladbegäret slog till så funderade jag över om man skulle ta och prova en Kravmärkt, Ekologisk och Fairtrade choklad. För det är säkert bra att vara lite medveten om hur bönorna odlas och skördas.

Och det blev den här.

Rikigt god!

Kan rekommenderas!

 

Choklad kommer från kakaobönan från trädet Theobroma cacaos. Mayaindianerna odlade det redan på 600-talet och Aztekerna drack en jäst kakaobrygd som var kryddad. Man gissar att kakaobönan fanns redan för 2500 år sedan men att man då mest använde det kött som fanns runt bönan. De odlas idag huvudsakligen i Afrika och exporteras för behandling
För att bönan ska bli choklad krävs komplicerad process.

Vita chokladkakor innehåller inget kakaopulver utan är kakaosmör med mjölkpulver, lecitin, socker och vanillin.

För att få kallas för choklad inom EU måste minst 95% av fettet vara kakaosmör och resten sex namngivna ingredienser. Det kan flera tillverkar inte leva upp till och en ersättning är det billigare kokosfettet.

Det är därför du kan hitta produkter som kallas för ”Block”

Bortsett från att den kravmärkta är riktigt god så finns det andra anledningar att välja KRAV och miljömärkt. Jag hade ingen aning om att choklad är en av de varor med stor miljöpåverkan. Och vill du läsa mer om det så är det bara att googla

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here