Lyssnar på äggen – tror det är dags snart

Min första kycklingkull

1931
Sofia Vilhemina och Hedvig Elonora har båda bestämt sig för att bli mammor

Ikväll har jag lyssnat på två av äggen.
I båda hörde jag ljud, lite som ett skrapande och att något rörde sig. Det är så spännande!
Är ganska säker att hon låg ner på heltid 22 april. Det innebär att det är dag 18 nu, men kan likaväl vara inne på dag 20 som är kläckningsdag.

Läst och läst för att få tips om naturlig födsel av kycklingar och hittar mest om hur man gör med äggkläckningsmaskin. Det jag hittar är att många flyttar hönan och äggen till eget ställe, delar av hönshuset eller helt enkelt inte gör något alls utan låter det vara som det är.

Funderingar jag haft är att hönan ligger ca 40 cm upp i sitt rede. Kommer kycklingarna ramla ner och slå sig?

En ny höna tog över äggen när jag försökte flytta till bättre ställe

De flesta verkar mena att själva fallet inte skulle vara något problem, snarare då att kycklingen inte kan ta sig upp tillbaka till mamman och hon måste välja mellan att ruva klart äggen eller ta hand om kycklingen.

Försökte göra iordning till henne i en fin transportbur på golvet. Redet går inte att lyfta ner eftersom det är väggfast. Men där ville hon inte vara, hon gick hela tiden tillbaka till sitt ursprungliga rede och plötsligt låg en annan höna där. Kändes lite taskigt eftersom hon legat så länge, så jag flyttade tillbaka äggen.

 

 


Jaha, här ska det tydligen ruvas tänkte den andra hönan och satte igång. I en vecka har jag försökt få ut henne men icke. Stoppade till slut in några ägg under henne. Ett av dom är jag rätt säker på att det är befruktat

 

Sofia Vilhelmina och Hedvig Elonora har båda bestämt sig för att bli mammor

Så ny fundering, om man lägger ägg under en höna som blir kläckta innan 20 dagar kommer det fungera?
Enligt vad jag hittat så är det samma sak där, en del säger det fungerar andra säger att hönan puttat ut kycklingar efter för kort tid. Får väl helt enkelt se.

Kommer dom andra hönorna picka på kycklingarna?
Ja, det hoppas jag verkligen inte, men jag vet inte. Verkar vara olika erfarenheter där också och att en del hönor är mer benägna att göra det än andra. Bara att hålla tummarna.

Behöver kycklingarna och mamman eget rum?
Många rekommenderar det, men jag vill inte gärna ta in hönorna och eftersom det är två som ruvar ägg som kommer kläckas ganska samtidigt blir det för trångt i min extrabur. Tyvärr har jag ingen stor lada som enkelt går att dela av.

När behöver kycklingen vatten och mat?
Vissa verkar ge dom vatten och mat direkt, men de två första dygnen klarar dom sig på den näringen som som finns i gulesäcken. Fortfarande osäker på om de ska ha vatten första dygnen, men de måste ju iaf torka efter kläcket misstänker jag. När det gäller mat så kokar en del äggula till dom i början och andra kör direkt med kycklingfoder.


Planen just nu är att se om det kläcks några och om dom kommer komma ut ungefär samtidigt. Då blir det också lättare att flytta dom till ett ställe där det är större plats och finns mat och vatten nära. Vi får helt enkelt ta det som det kommer första gången


 

Nu är vattenbehållaren säkrad med mindre fat och stenar om någon skulle kläckas och hamna där, så dom inte druknar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here