Fria radikaler, Antioxidanter och Oxidativ stress

Därför väljer jag det här gröna teet - Trött och höstglåmig

1276

För 14 dagar sedan tog mina gröna tekapslar slut och jag missade att beställa nya. Och nu är jag såååå trött! Egentligen är det bra, för jag vet hur trött jag var innan jag började ta dom, men hade ändå glömt det lite.

Så nu har jag fått känna efter vilken nytta de gör för mig och jag längtar efter att börja ta dom igen.

För mig är det lättare att ta kapslar än att dricka 7 koppar grönt te om dagen. Dessutom väljer jag dessa eftersom jag vet att bladen är noga utvalda för att vara de bästa och att kosttillskotten genomgår en kvalitetsprocess som gör att de innehåller rätt mängd.

 

Vad är det man vill skydda sig mot?

Jo, fria radikaler och oxidativ stress.

Helt oenkelt är en fri radikal är en atom eller molekyl som har oparade elektroner i den yttersta/högsta energinivån.

Helt enkelt är det så att vi bryts ner av föroreningar.

Fria radikaler är tjuvar

Tänk dig att en fri radikal är en tjuvaktig bil med 3 däck. Den behöver 4 för att kunna rulla. Första bästa bil den ser med 4 däck, tar den 1 däck ifrån och rullar själv vidare och lämnar den andra trasig. Det är den processes som är oxidativ stress.Nu är den tjuvaktiga bilen hel och kan inte göra mer skada, men den har lämnat en trasig bil bakom sig.

Och tänk dig nu att du varje dag bombas med tjuvaktiva föroreningar som bara vill stjäla från dina fungerande celler för att kunna rulla vidare. Det är det vi inte vill.


Faktorer som ökar oxidativ stress:

Rökning, Stress, Föroreningar från avgaser, Läkemedel, Tillsatser i mat, Strålning från solen, Alkohol, Inflammationer, Hård träning


Faktorer som minskar oxidativ stress (antioxidanter):

Grönt Te, Kålväxter, Frukt, Grönsaker, Vitamin C, Riboflavin, Karotenoider

 


Fria radikaler misstänks kunna åstadkomma allvarliga cellskador och kanske även bidra till åldrandet (oxidativ stress). Mycket spekulation har ägnats möjligheterna att motverka sådana negativa medicinska effekter med hjälp av mediciner eller födoämnen som förmår att infånga radikalerna och oskadliggöra dem. Dessa ämnen brukar hamna under samlingsnamnet oxidanter. Oxidanter uppges dock ha även påskyndande effekt på tumörer enligt rönen i Science Transnational Medicine. (Källa Wikipedia)

Oxidativ stress kallas den biokemiska process där antingen reaktiva syreföreningar som organismen själv producerat skadar celler och organ, eller att ämnen som tas in i kroppen gör den skadan (t.ex. ämnen i cigarettrök).

Bland annat anses åldrande delvis vara orsakat av oxidativ stress. Många sjukdomstillstånd anses vara orsakade av en ökad oxidativ stress, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, hemokromatos, cancer, katarakt, komplikationer vid dialys och flera andra. (Källa Wikipedia)

Så här tänker jag mig bilden av oxidativ stress:
Tänk dig en avocado som skärs itu och får ligga öppen i luften. Den blir brun för att det oxiderar. Tänk dig ett järnrör som ligger ute i väder ochvind. Allt det blir utsattför gör att det rostar.

Och jag vill rosta så lite som möjligt – därför hjälper jag kroppen med dom här

(Tegreen lillavillan.nsproducts.com)

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here