Tre nya damer i hönshuset

Mitt resonemang om hur jag ska utöka hönsflocken

1670

Idag har jag hämtat hem tre nya damer till hönshuset.

Anledningen är lite sorglig, men tyvärr kan det bli så. Märta gjorde illa sitt ben, jag gjorde allt för att hon skulle bli bra. I början trodde jag att det nog skulle gå vägen, hon åt och var vid gott mod. Hon fick vila och vara ute med dom andra i omgångar, men så en kväll när jag tittade till henne hade hon hastigt blivit sämre och jag fattade beslutet att det var dags för henne att fara till hönshimmeln.

Vila i frid och spring och picka på gröna ängar lilla pippi.

Märta fick vara inne en del och var riktigt tam, hon och Sven tiggde tillsammans när jag käkade kvällsmacka.

Hon var den enda jag hade i rasen Leghorn som lägger vita ägg. Därför kändes det ännu mer tråkigt. Tidigare hade jag redan funderat på att utöka flocken och efter några dagars funderingar bestämde jag mig för att jag ville ha fler av den rasen.

Så hur utökar man sin hönsflock?

Jag tänkte såhär.

🐓Att ta in lite äldre hönor är bra för att man snabbare får ägg,
MEN i en hönsflock är det rangordning och eftersom min flock är lugn och fin vill jag absolut inte skapa för mycket oreda. Det är värt att vänta ett tag.

🐓Små kycklingar sägs accepteras av de vuxna och de är billigare i inköp. Nackdelen är att man inte vet om det är en höna eller en tupp, med andra ord kanske det inte blir billigare. Dessutom behöver de värmelampa och mer tillsyn i början.
🐓Man låter helt enkelt sina egna hönor värpa och ruva. Fungerade inte i det här fallet eftersom jag ville ha en annan ras. Dessutom har inte mina hönor börjat ruva än.

🐓Köpa befruktade ägg och använda äggkläckningsmaskin är ett alternativ. Något jag funderar på om jag vill ha fler, men hellre närmare sommaren och inte nu i mars när det fortfarande är kallt.

 


Så det blev de här tre madamerna.

Två är det minsta man bör köpa och jag fastnade för två stycken som var svarta i grundfärgen.
Den ena har en mer markerad krage i brunt och den andra vit antydan längst ut på vingspetsarna.
Men så såg jag den lilla nougat/honungsfärgade och bara kände att den var tvungen att få flytta med hem.

 

Dom är tillräckligt gamla för att vara könsbestämda och kunna klara av att vara ute i hönshuset. Men dom är såpass unga att de inte ska utgöra någon större konkurrens gentemot befintliga flocken och förhoppningsvis accepteras utan några större konflikter.

Så håll tummarna! Och nu blir det dags att fundera på vad dom ska heta

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here